Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

2Α _ γραμμοσύρτες (Ruling pen)

 

Θεόδωρος Παππάς


εισαγωγή  

στα πενάκια  

2Α


γραμμοσύρτες

(Ruling pen)



Προσοχή! Το κείμενο αυτό δεν είναι στην τελική του μορφή και έχει ελλείψεις. Στην τελική του μορφή μπορεί να αφαιρεθούν κομμάτια κειμένου ή να προστεθούν νέα ή οι όποιες αλλαγές που (αν) θα γίνουν να είναι ασήμαντες. Ενδεχομένως να υπάρχουν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη...


 στην σειρά αυτή:

1 Α'_DipPens εισαγωγή στα πενάκια

1 Β'_DipPens εισαγωγή στα πενάκια

2 Α'_γραμμοσύρτες (ruling pens)

2 Β'_γραμμοσύρτες (ruling pens)

3 _graphos,

4_technical pens & rapidograph

5_πως δουλεύω με τα πενάκια



περιεχόμενα

Α'

α 

η λέξη

β

Τι είναι οι Γραμμοσύρτες.

Ως όργανα Γραφής.

γ

Γενικά Χαρακτηριστικά

δ

Οι τύποι των γραμμοσυρτών.

Γραμμοσύρτες προσαρμοζόμενοι

σε όργανα Σχεδίασης.

κυκλικοί γραμμογράφοι (Διαβήτες γραμμ.)

ellipsograph

FOUNTAIN RULING-PEN

US 3827813A

Γραμμοσύρτες Γραμμάτων

και ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑ

Friedrich Poppl (1923 – 1982)

Brody Neuenschwander _Ruling Pen

1

Shepard Lettering pen

2

PAYZANT PENS

DOTTING PEN

διακεκομμένες και στικτές γραμμές

Dotted Lines

Οι διακεκομμένες γραμμές στο Τεχνικό Σχέδιο

_ _ _

Β'

ε

Ρυθμιστικός κοχλίας

στ

ΜΕΛΑΝΙΑ

ζ

Τεχνικές προδιαγραφές

ενός γραμμοσύρτη

με βάση το

ENGINEERS’ DRAWING INSTRUMENTS, PEN POINTS (First Revision)

η

Πως χρησιμοποιούμε τον γραμμοσύρτη

Χρησιμοποιώντας τον χάρακα

θ

Συντήρηση και εργασία με τους γραμμοσύρτες.

Επισήμανση.

καθαρισμός των λεπίδων.

Ρυθμιστικές δυνατότητες των γραμμοσυρτών.

Τι πρέπει να κάνουμε.

Ακόνισμα των λεπίδων.

Σκουριά στα ράμφη.

ι

Αγορά

κ

www & πηγές γραμμοσύρτες (Ruling pen).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ.



α

η λέξη

Γραμμοσύρτης, γραμμογράφος, γραμμουλκός (παροχ.,), και όταν προσαρμόζεται σε διαβήτη: κυκλικός γραμμογράφος

steel pen (;)

tire-ligne

ruling-pen

drawing pen

γραμμογράφος (νεώτ.)

γραμμοσύρτης (νεώτ. κ. δημ.)

Από το γράφω = χαράσσω και την λέξη γραμμή,

γραφή = η δια γραμμών παράστασις, ...

γραμμή = σύρσιμον γραφίδος επί του χάρτου, ...

γραμμογραφώ = σύρω ή χαράσσω γραμμές με όργανο

σχεδιάσεως, πένα, κονδύλι, γραμμοσύρτη,

γραμμικός (γραμμικό σχέδιο, ...) γεωμετρικός, ...

Όμως η λέξη γραμμοσύρτης είναι απόδοση του tire-ligne (γαλλ.,)

βλ.,

1_ Αντωνίου Ηπίτη «Λεξικόν ελληνογαλλικόν & γαλλοελληνικόν, ... »// εν Αθήναις 1908 / σελ., 824 « Γραμμοσύρτης, ου, ό' και γραμμογράφος, tire-ligne, ..κοινώς το τιρλίνι, μικρόν τι εργαλείον δι' ου σύρουσι γραμμάς διαφόρου πάχους κατά τας σχεδιάσεις »

(;) => γιγλυμωτός. Tire-ligne a charniere

(;) => φέρων επικεντρίδα, tire-ligne avec piquoire.

2_ Γ. Δ. Μπαμπινιώτης «Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας» σελ., 445 // γραμμογράφος .... ΣΥΝ., γραμμοσύρτης [ΕΤΥΜ. Απόδ., στην Ελλην. ξέν. όρου, πβ. γαλλ. tire-ligne.

Η λέξη μαρτυρείται από το 1871]

Για την αποφυγή παρερμηνείας όσον αφορά το «Η λέξη μαρτυρείται από το 1871» αναφέρεται στην ελλην., λέξη γραμμοσύρτης και όχι στην γαλλ., tire-ligne που είναι σαφώς παλαιότερη και από την αγγλ., Ruling-pen

3_..... _ Γραμμοσύρτες έχουμε στην Ρωμαϊκή περίοδο στην απλή μορφή των δύο λεπίδων να σχηματίζουν “δεμένες” ένα ράμφος.

_ Στην Δυτική Αναγέννηση (δεύτερο μισό (;) // 16ος αι.,), έχουμε δύο λεπίδες που ρυθμίζονται από ένα μετατοπιζόμενο δακτυλίδι ελέγχου, του τύπου ring sliding.

_ Ενώ η βίδα ρύθμισης (ρυθμιστικός κοχλίας) καθιερώνεται τον 18ο αιώνα και είναι οι γραμμοσύρτες που αναγνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι από τον 17ο αι., στην Δύση, οι πένες με το ράμφος των δύο λεπίδων καθιερώνονται ως όργανα σχεδίασης πάνω σε χαρτί και από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, ίσως από το 1870 στην ελληνική κ., έπ., καθιερώνεται η ονομασία τους προερχόμενη από τα γαλλικά ως tire-ligne και από αυτό έχουμε στα αγγλ., το Ruling-pen και στα ελληνικά το γραμμογράφο ή γραμμοσύρτη.

Πριν ονομαζόταν και καταγράφονταν:

i) είτε ως steel pen και προσδιορίζονταν από την χρήση της ως: η μεταλλική πένα για το τράβηγμα γραμμών με μελάνη, [ Drawing – pen ] συγκαταλεγομένη ανάμεσα στα DRAWING INSTRUMENTS.

ii) Είτε ως Drawing – pens (που βγάζει και κάποιο νόημα)

βλ., => steel pens: Edinburgh Encyclopaedia vol._VIII / 1830 /και στο λήμμα «DRAWING INSTRUMENTS.» από σελ., 121 _ ...

Edinburgh encyclopaedia : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

Στο λήμμα ο γραμμοσύρτης αναφέρεται ως steel pen.

Steel pens, for drawing lines in ink, are made in many different forms ; but they all consist of two blades of steel, so fitted together that they have a tendency to spring open from each other. They have a screw,or equivalent contrivance, by which the points can be closed together to any required degree, leaving a small opening between their points, through wluch the ink flows down from the upper part, where a drop of it is retained. (….................)

αλλά αυτή είναι μια γενική ονομασία που δεν προσδιορίζει το εργαλείο και καλύπτει μια σειρά από μεταλλικά πενάκια και πένες με τελείως διαφορετική σχεδίαση και μεθόδους κατασκευής και φυσικά διαφορετικής χρήσης προορισμό.

Παρέθεσα το απόσπασμα από μια εξαιρετική εγκυκλοπαίδεια [Edinburgh Encyclopaedia] του πρώτου μισού του 19ου αι., και πραγματικά μου κάνει εντύπωση το ότι ο αρθρογράφος επιλέγει μια λέξη αναφοράς Steel pens” και όχι προσδιορισμού, όταν περιγράφει ένα συγκεκριμένο τύπο πένας.

Εικ., ..................................

 

β


Τι είναι οι Γραμμοσύρτες


1_ Οι γραμμοσύρτες είναι εργαλεία σχεδίασης.

Μπορούμε να δεχθούμε για αρχή τα κάτωθι

από το Illustrator Draftsman 3 & 2 / σελ., 57 // Naval Training Support Command, 1972 - 407 σελίδες «The ruling pen is used for inking lines of uniform width with the T-square, triangles, or other guides. It should not be used for freehand work.»

Ο συγγραφέας αναφέρεται σε ιδικό τύπου γραμμοσύρτη που ήταν και ο πιο διαδεδομένος και διασώζεται ακόμη και σήμερα...

Εικ., ....................

και σωστά ακολουθεί τις προδιαγραφές που δίνουν οι κατασκευαστές καθώς απευθύνεται μέσα από το βιβλίο του στον σχεδιαστή .... (;).

Ο γραμμοσύρτης που είναι κατασκευασμένος για γραμμές που τραβιούνται με οδηγούς τους χάρακες, τους διαβήτες και τα καμπυλόγραμμα έχει περιορισμένες δυνατότητες όσον αφορά την χρήση του σε ένα σχέδιο με «ελεύθερες» γραμμές! Αλλά δεν μας εμποδίζει αυτό να χρησιμοποιήσουμε τους διάφορους γραμμοσύρτες στην δουλειά μας που είναι εκτός των «στενών» πλαισίων ενός τεχνικού γραμμικού σχεδίου.

Άρα,

2_ Οι γραμμοσύρτες είναι εργαλεία σχεδίασης για το τεχνικό γραμμικό σχέδιο (Δομικό, μηχανολογικό, ηλεκτρολογικό, τοπογραφικό, ...), Lettering, καλλιγραφία και άλλες εφαρμογές στο σχέδιο με επιλογή των σχεδιαστών και καλλιτεχνών (σχέδιο με μελάνια, εικονογράφηση, κόμικ, γελοιογραφία, ...), πάνω σε διαφανή και αδιαφανή χαρτιά.

Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι το τεχνικό σχέδιο δεν είχε πάντα τους σταθερούς κανόνες που άρχισαν να καθιερώνονται και να παγιώνονται σταδιακά, με αποκορύφωμα τον 20ο αι., Κοιτάξτε κάποια μηχανολογικά, δομικά και τοπογραφικά σχέδια του περασμένου αιώνα (20ου) και συγκρίνετέ τα με αντίστοιχα σχέδια, ας πούμε του 17ου ή της περιόδου της Δυτικής Αναγέννησης, όπως του Λεονάρντο ντα Βίντσι, και άλλων!


Ως όργανα Γραφής

Δεν είναι όργανα γραφής, με εξαίρεση τους εξειδικευμένους γραμμοσύρτες.

Lettering Pen

Όσον αφορά στο τεχνικό σχέδιο, τα γράμματα των συνοδευτικών κειμένων τεχνικών προδιαγραφών, ή των όποιων περιγραφικών κειμένων και οι αριθμοί, γράφονταν με εξειδικευμένους γραμμοσύρτες όπως οι

α) PAYZANT PEN,

β) Shepard Lettering pen,

γ) ...........,

που είναι γραμμοσύρτες των αρχών του 20ου αιώνα.

Τα κυρίαρχα εργαλεία γραφής όμως και έως τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι., (ίσως και στην δεκαετία του '40) ήταν τα διάφορα μεταλλικά πενάκια τύπου Quill.

Gillott No. 303 // Gillott No. 170

Trace with a lettering pen similar to Gillott's No. 303 all lettering except contour numbers and smaller letters which are traced with a Gillott No. 170 or a crow-quill pen; use the guide lines previously drawn.

Υπάρχουν βέβαια κάποιοι σταθεροί κανόνες που ακολουθούσαμε στο τεχν., σχέδιο και ισχύουν ακόμα και σήμερα την εποχή των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Το κυρίαρχο κριτήριο ήταν και είναι η ευαναγνωσιμότητα του σχεδίου.

β) με Graphos , από το 1934 περ., και μέχρι την επικράτηση των νεώτερων techical pens ( ….) και των rapitograph.

Όμως τα graphos είναι η κορυφαία εξέλιξη και το ..κύκνειο άσμα των γραμμοσυρτών όσον αφορά την εξέλιξή τους.

γ) με technical pens (σήμερα θα λέγαμε, αν και αυθαίρετα, πενάκια τύπου ραπιδογράφου, τα νεώτερα πενάκια τεχνικού σχεδίου).

δ) με τα στυλό γραφής. Υπήρξαν εταιρείες που κατασκεύαζαν υψηλής ποιότητας στυλό γραφής, ειδικά φτιαγμένα για τους σχεδιαστές, πχ., Sheaffer company. (…....) <δεν κατάφερα να βρω πολλά στοιχεία για το θέμα αυτό>


γ


Γενικά Χαρακτηριστικά

1_ Με τους γραμμοσύρτες μπορούμε να τραβάμε ευθείες, καμπύλες γραμμές και κύκλους σταθερού πάχους και όποιο άλλο σχήμα αποτυπώνεται σε ένα γραμμικό σχέδιο είτε με ελεύθερο χέρι είτε με την υποστήριξη των βοηθητικών οργάνων όπως είναι οι χάρακες, οι διαβήτες, τα καμπυλόγραμμα και ειδικά στένσιλ.

2_ Σήμερα κατασκευάζονται γραμμοσύρτες που απευθύνονται σε σχεδιαστές γραμμάτων (Lettering), καλλιγράφους.

3_ Μας βοηθούν να μελανώνουμε καλυπτικά πολύ μεγαλύτερες επιφάνειες από ότι τα πενάκια τύπου Quill και οι ραπιδογράφοι.

βλ., 



KERN / σελ., καταλ., 7 // κωδ., προ., 1041 // βλ., Kern AARAU , CATALOGUE Z 105 // κατάλογος μάλλον του 1930 (;)

KERN Z 105 Catalogue 1930 : Planimetrica : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

ΜΕΛΑΝΙΑ

4_ Συνδυάζονται με τα άλλα πενάκια σχεδίου και τα technical pens αρκεί οι μελάνες που χρησιμοποιούμε πάνω σε μία επιφάνεια να είναι είτε η ίδια είτε με κοινά χαρακτηριστικά (σινικές μελ., στις πένες βουτήματος και τα ραπιντογκράφ) ώστε να μην έχουμε διαφορετικές «γυαλάδες» στο στέγνωμά τους και άσχημο τελικό αποτέλεσμα, μια δυσκολία που συναντάμε όταν θέλουμε να συνδυάσουμε, πχ., ρευστά μελάνια βουτήγματος (για πενάκια, πινέλα, ...), με αυτά των μαρκαδόρων, .....

5_ Όμως το κάθε ένα από αυτά τα εργαλεία (πένες, πενάκια, γραμμοσύρτες, γραμμοσύρτες _graphos, κ.α.,) έχει τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς του, που το καθιστά απαραίτητο ή συμπληρωματικό σε αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε στο τεχνικό και στο ελεύθερο σχέδιο.

6_ Γραμμοσύρτες μεταλλικοί (από ατσάλι, ...) και σπανιότερα πλαστικοί (κατώτερη ποιότητα, φτιαγμένοι για παιδιά, ώστε να αποφεύγονται τραυματισμοί εξαιτίας των αιχμηρών μεταλλικών λεπίδων) και σε πολλά σχήματα και μεγέθη για να επιτύχουμε μονές αλλά και διπλές γραμμές, μονές και διπλές καμπύλες γραμμές, και άλλες απαιτητικές αποδόσεις όπως οι διακεκομμένες γραμμές και οι στικτές γραμμές, κυρίως στο τεχνικό (μηχανολογικό, τοπογραφικό, δομικό, κ.αλ.), την καλλιγραφία.

7_ Έχουμε τύπους ραμφών για « απλές» και «εξειδικευμένες» χρήσεις, όλοι όμως ή η συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ένα κοινό γνώρισμα και αυτό είναι το πλάτος ρυθμιζόμενου «διάκενου» με βιδωτό κοχλία, ανάμεσα στις δύο λεπίδες του ράμφους.

δ

Οι τύποι των γραμμοσυρτών

α_περιστρεφόμενα ράμφη (για καλύτερο καθαρισμό από την μελάνη)

(εικ., ) ......

είτε

(εικ., ) ......


β_στρογγυλεμένη ακμή ράμφους

γ_αιχμηρή έως πολύ αιχμηρή κατάληξη ράμφους,

δ_μικρά και μεγάλα μήκη του ράμφους

(εικ.,) .......

ε_μικρή και μεγάλη ραχιαία καμπυλότητα των λεπίδων.


CURVE PEN

Τεχνικές προδιαγραφές με βάση το

Bureau of Indian Standards (BIS) IS 5737: Engineers Drawing Instruments, Curve Pens (1970)

IS 5737: Engineers Drawing Instruments, Curve Pens : Bureau of Indian Standards : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive



 

 

 

 

 

 

 

 

 double Drawing Ruling Pen

_road pen ή railroad pen

_παράλληλοι γραμμοσύρτες

και

Swivel road pens

Για την χάραξη δίγραμμων καμπυλών βλ., Topographic Drafting, Τεύχη 5-230 // U.S. Government Printing Office, 1940

Topographic Drafting - United States. War Dept - Βιβλία Google

σελ., 12

«Swivel pens.—The contour pen (fig. 15 ®) also called a curve pen, is used for inking single, irregular, curved lines, especially con tours. It is indispensable to a topographical draftsman. The swivel road pen (fig. 15 ©) is of great value when inking irregular curved roads represented by a double parallel line.»

 







 

 

 

 

 

figure 87// σελ., 73 / Topographic Drafting, Τεύχη 5-230

Οι παράλληλοι γραμμοσύρτες εμφανίζονται τον 19ο αιώνα. Δύο παράλληλα ράμφη σε μια χειρολαβή για την χάραξη δύο παράλληλων ισόπαχων ή μη ισόπαχων γραμμών, καθώς έχουμε την δυνατότητα δύο διαφορετικών ρυθμίσεων σε ένα όργανο γραφής.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της απόστασης ανάμεσα στις δύο γραμμές.

Υπήρχε μεγάλη ποικιλία!

Εδώ θα παραθέσω τις εικόνες (εικ. 1, εικ. 2) δύο διπλών γραμμοσυρτών με εμφανείς διαφορές κυρίως στην ρύθμιση της απόστασης ανάμεσα στις πένες.

εικ. 1

 




 

 

 

 

 



_ _ _ _

εικ. 2













_ _

βλ., και μια πιο ευέλικτη πρόταση, σύμφωνα πάντα με τον καταθέτη της ευρεσιτεχνίας , R. L. Walter US200588 patent / Drawing - Pen / Patented _Feb. 19 / 1878

US200588A - Improvement in drawing-pens - Google Patents

(…............)

The object of my invention is to rule and space parallel or section lines at one and the same operation in an accurate and more simple manner than is now employed. Any of the appurtenances now in market, as far as I know, for ruling parallel lines-as, for instance, Bergners section-liner, carrying a triangle, and others moving a ruleadmit lines of only a certain length, while with my attachment they are unlimited. My invention, then, consists of an attachment to an ordinary drawing or ruling pen, by means of which any person acquainted with its use will be enabled by a little practice to rule equidistant parallel lines of any desirable length and certain space apart with measured exactness.

(….............)

και μια παραπλήσια πρόταση

US 448450 // GEORGE MAYER // 17 / 3 / 1891

US448450A - Drawing-pen - Google Patents

(…...........)

This invention relates to an improved drawing-pen by which alternately light and heavy lines can be drawn with great facility, so as to expedite the work of the draftsman in drawing shade-lines, border-lines, dre.; and the invention consists of a drawing-pen having an auxiliary blade that is guided parallel with and alongside of one of the regular blades of the drawing-pen and provided with a thumbrest by which the auxiliary blade is moved forward or backward, as required for use.

(…............)


Γραμμοσύρτες προσαρμοζόμενοι σε όργανα Σχεδίασης

κυκλικοί γραμμογράφοι

κυκλικοί γραμμογράφοι. Διαβήτες γραμμογράφοι ή με δυνατότητα ενός διαβήτη να δεχθεί σε ένα από τα σκέλη του έναν γραμμοσύρτη.

(εικ., ) ...............

(βλ., και σελ., 113) CATALOGUE OF KEYFFEL & ESSER CO / NEW YORK / 1909

πόμπα από την KERN




Αν και έχω παρουσιάσει μεμονωμένα τα διάφορα είδη γραμμοσυρτών και τα όργανα σχεδίασης που τους δέχονταν, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι όλα τα εργαλεία και τα αναλώσιμα, όπως και οι μηχανισμοί με κινητά τμήματα ειδικών εφαρμογών και εργασιών στην δουλειά μας, κατατάσσονται σε ενότητες και κατηγορίες. Σε αυτή την ενότητα που αφορά τα εργαλεία που δέχονται διάφορες ακίδες γραφής (μολύβια, γραμμοσύρτες, technical pens, κ.,άλ.,) την πρωτοκαθεδρία την έχουν τα διάφορα είδη διαβήτη, όπου το ένα τους σκέλος έχει κατάλληλη προσαρμογή ώστε να δέχεται ράμφος γραμμοσύρτη.

Υπάρχουν όμως και πολυπλοκότερες μηχανές σχεδίασης με κινητά μέρη που δέχονταν γραμμοσύρτες όπως τα dotting pens και οι ellipsograph.

Για μια πρώτη γενική εικόνα βλ., εδώ  

Engineering Drawing Instruments

(98) Pinterest

Έχουμε λοιπόν:

α) διαβήτες δύο σκελών

β) διαβήτες δύο σκελών περιστρεφόμενοι (πόμπες)

γ) διαβήτες δύο σκελών με πρόσθετη προέκταση και δυνατότητα προσαρμογής γραμμοσύρτη

δ) άλλοι διαβήτες και μηχανισμοί γράμμωσης

βλ., σελ., κατ., ... 83 κ., έπ.,

βλ., στον κατάλογο του: Catalogue of Eugene Dietzgen Co. : Eleventh Edition (1921)

βλ., Πηγές και Σημειώσεις













στ) dotting pens

(.....................................)

 

ellipsograph

ζ) ellipsogragh, σε παρόμοιους μηχανισμούς με δυνατότητα προσαρμογής γραμμοσύρτη. Εδώ ένα παράδειγμα από το βιβλίο του Frederick Thomas Hodgson “Builders' Architectural Drawing , SELF-TAUGHT

 










Frederick Thomas Hodgson “Builders' Architectural Drawing , SELF-TAUGHTσελ., βιβλ., 34 // ellipsograph / fig. 18. /

https://archive.org/details/buildersarchitec00byuhodg/page/34/mode/2up



FOUNTAIN RULING-PEN

η_ γραμμοσύρτες με δεξαμενή μελάνης με ελεγχόμενη ροή (απελευθέρωση μελλάνης, σταμάτημα ροής), αλλά και ρυθμιζόμενη ροή.

βλ., Eugene Dietzgen Co // σελ., καταλ., ....

 











Αυτό που «εντυπωσιάζει» είναι η διαδρομή αυτής της μορφής πένας μέσα από τους καταλόγους των κατασκευαστών (αρχές 20ου αι.,) και τις κατατεθειμένες ευρεσιτεχνίες που φτάνουν στο έτος 1971, (απ' όσες μπόρεσα να βρω). Μια διαδρομή αντοχής στο χρόνο εν μέσω (ειδικά από την δεκαετία του 50 και μετά) μιας ραγδαίας εξέλιξης των νέων εργαλείων σχεδίασης με μελάνη σε χαρτί και φιλμ που κατατάσσονται σωρηδόν στα «technical pens».

 { Πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι μία από τις «σειρές» πενών που συγκαταλέγονται στα technical pens με εμφανείς τις εξωτερικές ομοιότητες (βλ., πχ., στην Rotring τις σειρές Variand και Rapidograph και των άλλων εταιριών όπως οι .... , ....). Έχουν κοινή(!;) αφετηρία αλλά όταν αναφέρονται σήμερα συλλήβδην ως Rapidograph, αυτό είναι λάθος! }

 

Τα techical pens περιθωριοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τα παλαιότερα εργαλεία σχεδίασης μέχρι τις τελικής «εξόντωσης» κάποιων πενών όπως τα graphos και την πληθώρα τύπων από γραμμοσύρτες, και άλλων τύπων στα πενάκια που κατασκευάζονταν και προορίζονταν κυρίως για το τεχνικό σχέδιο, αλλά οι καλλιτέχνες των κόμικ, της εικονογράφησης, κλπ., τα χρησιμοποιούσαν και τα χρησιμοποιούν ακόμη, όσα από αυτά βέβαια μπορούν να βρεθούν!


 










σχ., FRP-1

η πένα του σχ., FRP-1 είναι από τον κατάλογο Illustrated Catalogue ….. 1923 / της F. WEBER Co // Philadelphia St. Louis , Baltimore [σελ κατ., 205 / σελ., pdf 211] με τα στοιχεία 3561_ Fountain Ruling Pen 5½ inches, (German-silver) barrel

..................

Επίσης σε ευρεσιτεχνία που δεν γνωρίζω αν υλοποιήθηκε ποτέ, με ημερομηνία υποβολής στις 20 Δεκ. 1919, με τον αριθμό US1355961A, του Albert Gran,

US1355961A - Fountain ruling-pen - Google Patents

 

μπορούμε να δούμε ποια ήταν και είναι τα ζητούμενα μιας ορθής λειτουργίας αλλά και τα γενικά γνωρίσματα ενός εργαλείου με εμφανή προτερήματα έναντι των απλών γραμμοσυρτών.

1_Έλεγχος ροής της μελάνης (σταθερή τροφοδοσία).

2_Παύση ροής της μελάνης όταν η πένα απομακρύνεται από την επιφάνεια «γραφής».

3_Μη διαρροή της μελάνης από την δεξαμενή όταν η πένα δεν χρησιμοποιείται ή όταν αποθηκεύεται.

4_μηχανισμός εξαερισμού της δεξαμενής

5_εύκολη αναπλήρωση της μελάνης

Φυσικά υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ο εκάστοτε κατασκευαστής ανώτερης ποιότητας εργαλείων, λαμβάνει υπόψιν του. Όπως ο εύκολος και πλήρης καθαρισμός των μηχανισμών ενός εργαλείου «γραφής» από την μελάνη και η αντοχή των λεπίδων του ράμφους στις τριβές που ασκούνται πάνω τους σε επιφάνειες χαρτιού διαφόρων σκληροτήτων και υλικών (χαρτιά από φυτικές ίνες, ξυλοπολτούς, ανάμικτες ύλες).

Μια άλλη παρόμοια πένα από RYOSUKE NAMIKI

Patent-US-992234 / Mar. 14, 1910. / Serial No 549.249

Brand => Pilot

File:Patent-US-992234.pdf - FountainPen

 


 

 

 

 






βλ., και => Official Gazette of the United States Patent Office Tokyo, Japan, / filed Mar. 14, 1910. / Serial No 549.249

U.S. Patent Office., 1911 // Ruling Pen Spacings / σελ., 552 / αρ., κατχ., 992.234. RULING-PEN

Official Gazette of the United States Patent Office - United States. Patent Office - Βιβλία Google

(.............) 3. A ruling pen comprising in combination, coacting pen blades for forming a line, one of said blades having an ink duct delivering to the pen point, and valve mechanism for controlling the flow of ink through said duct and provided with means cooperating therewith for controlling the spacing of the blades. (...............)


US 3827813A

Ο τρόπος λειτουργίας και τα ζητούμενα ενός τέτοιου εργαλείου περιγράφονται και αναλύονται εξαιρετικά στο κείμενο που συνοδεύει την κατατεθειμένη ευρεσιτεχνία στα 1971 με (US) Ser. No. 133.834 , ...

US 3827813A

- Automatic filling ruling pen with auxiliary control valve

US3827813A - Automatic filling ruling pen with auxiliary control valve - Google Patents











_

και

Official Gazette of the United States Patent Office: Patents, τόμος 925, / τεύχη 1-2 / 1974 / σελ., τόμου 202 /

Official Gazette of the United States Patent Office: Patents - United States. Patent Office - Βιβλία Google


_ _ _


Γραμμοσύρτες Γραμμάτων

και  ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑ

It was Friedrich Poppl (1923 – 1982), the German calligrapher and designer of the Poppl Antiqua and Laudatio typefaces, who first used a ruling pen for calligraphy in the 1950s.

About the Ruling pen => About the Ruling pen - Handwritmic

_ _

Brody Neuenschwander

Brody Neuenschwander - Wikipedia








η φωτογραφία από: The Writing on the Wall

The Writing on the Wall | Graphic Arts

Brody Neuenschwander Ruling Pen

βλ.,

Handwritmic Brody Neuenschwander Ruling Pen: A Review

Handwritmic Brody Neuenschwander Ruling Pen: A Review — The Pen Addict

 




βλ.,

Home page - Handwritmic

βλ.,

Brody Neuenschwander Ruling Pen, Ruling & Folded Pens: John Neal Bookseller


1

Shepard Lettering pen

γραμμοσύρτης με μεγάλη κοιλότητα συγκράτησης μελάνης σε 6 διαφορετικά μεγέθη. Η κοιλότητα που σχηματίζει η κάτω λεπίδα του ράμφους δουλεύειως ρεζερβουάρ μελάνης δίνοντας ένα πλεονέκτημα σε αυτόν τον τύπο σπάνιου ράμφους (συγκράτηση περισσότερης μελάνης από τους συνήθεις γραμμοσύρτες), με το προφανές αποτέλεσμα να είναι η μείωση της ανάγκης της πολύ συχνής τροφοδότησης της πένας με μελάνη (δηλαδή ένα από τα μειονεκτήματα των απλών γραμμοσυρτών χωρίς ρεζερβουάρ φυσιγγίου, βλ., FOUNTAIN RULING-PEN).

 



(εικ., EUGENE DIETZGEN CO. Shepard Lettering pen

Its use is simple and unlike other forms of “ink reservoir” pens, it can be cleaned easily and rapidly, while the construction of the pen points prevents it from becoming clogged. Made of high grade English tool steel, in six sizes for lines of different widths. // βλ., C. A. Faust “75 NEW ALPHABETS” /1912)

_ _ _

2

PAYZANT PENS

made by Keuffel & Esser Co.

 








The Payzant pens, sized 1 to 6, are used for large single stroke lettering.

βλ., KEUFFEL & ESSER CO. σελ., κατ., 289

_ _

βλ., Topographic Drafting, Τεύχη 5-230 // U.S. Government Printing Office, 1940

Topographic Drafting - United States. War Dept - Βιβλία Google

<σελ., 32> Special pens.Payzant pens are preferred by many draftsmen, especially for making larger letters, as the point of these pens produces the same width of line no matter in what direction it moves over the paper. These pens (fig. 23) are held like the ordinary writing pen so that the marking point makes full contact with the paper. The cuplike reservoir holds enough ink to make frequent refilling unnecessary. Cleaning is accomplished by pulling a small strip of thin paper through the opening between the nibs, being careful not to spread and distort them. Alcohol is a good cleaning solvent when used before the ink has dried on the point.

Speedball pens, used in ordinary penholders, are suitable for freehand lettering and produce lines similar to those drawn by Payzant pens.


DOTTING PEN

διακεκομμένες και στικτές γραμμές

Τα διάφορα dotting pens, με τις παραλλαγές τους βέβαια μέσα από τις ευρεσιτεχνίες των κορυφαίων κατασκευαστών του χώρου, τοποθετούνται και αυτά στους γραμμοσύρτες.

Dotted Lines

Τα διάφορα είδη γραμμών από

1) στικτή γραμμή, (από διάδοχες τελείες ή στιγμές)

2) διακεκομμένη γραμμή

και

3) αλληλοδιάδοχα από στικτές & διακεκομμένες μίας γραμμής (τελείες και παύλες)

 

Οι διακεκομμένες γραμμές στο Τεχνικό Σχέδιο

_όλες οι στιγμές σχεδιάζονται με καθορισμένες αποστάσεις και πάχη ώστε να μην υπάρχει οπτική σύγχυση.

Στην εικόνα που παραθέτω έχουμε τα εξής είδη γραμμών που όταν εφαρμόζονται σε ένα τεχνικό σχέδιο διαβάζονται διαφορετικά, ανάλογα με το που ανήκει και τι απεικονίζει το τεχνικό σχέδιο (τοπογραφικό, μηχανολογικό, ηλεκτρολογικό, κ.άλλ., αν έχουμε να κάνουμε με σχηματικές παραστάσεις ή με λειτουργικές συνδεσμολογίες υλικών και εξαρτημάτων που απεικονίζονται με σύμβολα ... )

1 στικτή γραμμή => πχ., στην απεικόνιση τρισδιάστατων γεωμετρικών σχημάτων, όπως ο κύλινδρος όπου έχουμε την απόσταση ανάμεσα στις δύο κυκλικές βάσεις. Το ύψος της απόστασής τους μπορεί να αποδοθεί με την στικτή γραμμή, .. και αλλού,

2 διακεκομμένη (παχιά) / απεικόνιση στοιχείων που δεν φαίνονται γιατί καλύπτονται (πχ., σταθερά τμήματα μηχανών στο εσωτερικό τους ή στην πίσω πλευρά)

3 αξονική (παχιά) (αξονική όσον αφορά το μηχανολογικό σχεδ., και γενικά την απεικόνιση τρισδιάστατων αντικειμένων, αλλά στο ηλεκτρολογικό σχέδιο (πολυγραμμικό, μονογραμμικό, λειτουργικό) είναι η γείωση ΡΕ, ή το τετράγωνο κουτί ενός διακόπτη σε πολυγραμ., και λειτουργ., απεικόν.,) κ,άλ.,

4 αξονική με εναλλαγή δύο στιγμών και στιγμής 

 







Οι διακεκομμένες γραμμές είναι από τον κατάλογο ..

F. WEBER CO. ARTIST & DRAWING MATERIALS / 1923 / σελ., καταλόγου _ 207

https://archive.org/details/IllustratedCatalogueArtistsMaterialsDrawingMaterialsDrawing/mode/2up

_ _ _ _

_Έχουμε ποικιλία από γραμμοσύρτες των διακεκομμένων γραμμών με αρκετές ευρεσιτεχνίες από τους κατασκευαστές. 

_Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι διακεκομμένες γραμμές (που φαίνονται και στην παραπάνω εικόνα), ήταν και είναι ένα σημαντικό «κομμάτι» του Τεχνικού Σχεδίου.

Με τα τεχνικά πενάκια, πέρα από τον χρόνο εργασίας που απαιτείται, υπάρχει και η καταπόνηση, ανάλογα βέβαια και με το τι απεικονίζει το σχέδιο, την πολυπλοκότητα και τις διαστάσεις του!

_Βέβαια όλα αυτά, στην εποχή των υπολογιστών και των εκτυπωτών τους, τα προβλήματα, ανήκουν στο παρελθόν και την Ιστορία των εργαλείων των Τεχνών.

_Δεν ξέρω καν αν κάποιος θα αγόραζε σήμερα ένα τέτοιο εργαλείο και πόσο εύκολα θα έβρισκε ένα Dotting Pen, για χρήση, εκτός βέβαια των συλλεκτών!

_Όσον αφορά την χρήση του απαιτούσε αρκετή δεξιότητα στον χειρισμό του, μεγαλύτερη από αυτήν ενός ραμφοειδούς γραμμοσύρτη.


Γραμμοσύρτες διακεκομμένων γραμμών και στιγμών από τους κατάλογους.

Υπήρχε μεγάλη ποικιλία:

Catalogue & price list of Eugene Dietzgen Co. : manufacturers & importers of drawing materials & surveying instruments

βλ., σελ., κατ., 59

Catalogue & price list of Eugene Dietzgen Co. : manufacturers & importers of drawing materials & surveying instruments : Eugene Dietzgen Co : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

 











534. _Dotting Pen 6 in., …. for measuring curved lines

535. _Superior Dotting Pen, 4 ¾ in., with 5 wheels, so arranged that different settings are obtained by simply turning the thumbscrew,

535 ½. Knight Dotting Pen, 4 ¾ in., with 4 wheels,

Οι διαστάσεις σε ίντσες και cm που αναγράφονται στους περισσότερους καταλόγους αφορούν το όλο μήκος του γραμμοσύρτη, ράμφος και χειρολαβή.

Catalogue & price list of Eugene Dietzgen Co. : manufacturers & importers of drawing materials & surveying instruments

βλ., σελ., κατ., 59

Catalogue & price list of Eugene Dietzgen Co. : manufacturers & importers of drawing materials & surveying instruments : Eugene Dietzgen Co : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

_ _ _ _





συνέχεια στο  2 Β'_γραμμοσύρτες (ruling pens)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου