Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

2Β _γραμμοσύρτες (Ruling pens)

 

Θεόδωρος Παππάς


εισαγωγή 

στα πενάκια  

2Β


γραμμοσύρτες

(ruling pens)



Προσοχή! Το κείμενο αυτό δεν είναι στην τελική του μορφή και έχει ελλείψεις.Στην τελική του μορφή μπορεί να αφαιρεθούν κομμάτια κειμένου ή να προστεθούν νέα ή οι όποιες αλλαγές που (αν) θα γίνουν να είναι ασήμαντες. Ενδεχομένως να υπάρχουν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη...

 

στην σειρά αυτή:

1 Α'_DipPens εισαγωγή στα πενάκια

1 Β'_DipPens εισαγωγή στα πενάκια

2 Α'_γραμμοσύρτες (ruling pens)

2 Β'_γραμμοσύρτες (ruling pens)

3 _graphos,

4_technical pens & rapidograph

5_πως δουλεύω με τα πενάκια



περιεχόμενα

Β'

ε

Ρυθμιστικός κοχλίας

στ

ΜΕΛΑΝΙΑ

ζ

Τεχνικές προδιαγραφές ενός γραμμοσύρτη με βάση το

ENGINEERS’ DRAWING INSTRUMENTS, PEN POINTS (First Revision)

η

Πως χρησιμοποιούμε τον γραμμοσύρτη

Χρησιμοποιώντας τον χάρακα

θ

Συντήρηση και εργασία με τους γραμμοσύρτες.

Επισήμανση.

καθαρισμός των λεπίδων.

Ρυθμιστικές δυνατότητες των γραμμοσυρτών.

Τι πρέπει να κάνουμε.

Ακόνισμα των λεπίδων.

Σκουριά στα ράμφη.

ι

Αγορά

 

κ

www & πηγές γραμμοσύρτες (Ruling pen).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ  για

2 Α'_γραμμοσύρτες (ruling pens)

2 Β'_γραμμοσύρτες (ruling pens)

 

 


ε

Ρυθμιστικός κοχλίας

Στους γραμμοσύρτες «ευθείας γραμμής», η μία από τις λεπίδες τού ράμφους (η βάση) είναι σταθερή και επίπεδη και η άλλη λεπίδα (η ραχιαία) είναι κυρτή / τοξοειδείς και αυτή είναι πού ρυθμίζεται με τον ρυθμιστικό κοχλία για έλεγχο της ροής στην μελάνη και το πάχος γραμμής.

Σφίγγοντας με τον κοχλία συγκλίνουμε τις ακμές των δύο λεπίδων.

Χαλαρώνοντας με τον κοχλία το ράμφος ανοίγει καθώς απομακρύνουμε την μία λεπίδα.

Και στην μία περίπτωση και στην άλλη ρυθμίζουμε ανάλογα ώστε να πάρουμε το πάχος της γραμμής που θέλουμε. Οι δύο λεπίδες που αποτελούν το ράμφος του γραμμοσύρτη έχουν πάντα το ίδιο μήκος και συναντώνται στις ακμές τους είτε εφάπτονται είτε απομακρύνονται. Στην καλή λειτουργία του γραμμοσύρτη και η σύσφιξη και η απομάκρυνση των λεπίδων έχει περιορισμένο εύρος.

στ

ΜΕΛΑΝΙΑ

6_ Συνδυάζονται με τα άλλα πενάκια σχεδίου και τα technical pens αρκεί οι μελάνες που χρησιμοποιούμε πάνω σε μία επιφάνεια να είναι είτε η ίδια είτε με κοινά χαρακτηριστικά (σινικές μελ., στις πένες βουτήματος και τα ραπιντογκράφ) ώστε να μην έχουμε διαφορετικές «γυαλάδες» στο στέγνωμά τους και άσχημο τελικό αποτέλεσμα, μια δυσκολία που συναντάμε όταν θέλουμε να συνδυάσουμε, πχ., ρευστά μελάνια βουτήγματος (για πενάκια, πινέλα, ...), με αυτά των μαρκαδόρων.

...................................................

ζ

Τεχνικές προδιαγραφές

ενός γραμμοσύρτη


με βάση το ENGINEERS’ DRAWING INSTRUMENTS, PEN POINTS (First Revision)

0 BIS 1991 // BUREAU OF INDIAN STANDARDS MANAK BHAVAN, 9 BAHADUR SHAH ZAFAR MARG

NEW DELHJ 110002

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 The standard was originally published in 1965. This revision is based on further experience gained in the manufacture of drawing instruments and ether developments in this field.

Το πρότυπο δημοσιεύθηκε αρχικά το 1965. Αυτή η αναθεώρηση βασίζεται στην περαιτέρω πείρα που αποκτήθηκε στην κατασκευή των οργάνων σχεδίασης και των εξελίξεων στον τομέα αυτό.

_ _

1068 : 1985 Electroplated coatings of nickel plus chromium and copper plus nickel plus chromium on iron and steel ( second revision )

1068: 1985 Επικάλυψη ηλεκτρολυτικής επίστρωσης από νικέλιο συν χρώμιο και χαλκό

_δεύτερη αναθεώρηση: νικέλιο και χρώμιο σε σίδηρο και χάλυβα

_ _

3,1 The material for manufacture of pen points shall be steel having a carbon content of 0.60 to 0.75 percent or a suitable grade of stainless steel.

3,1 Το υλικό κατασκευής πρέπει να είναι χάλυβας με περιεκτικότητα σε άνθρακα 0,60-0,75% ή κατάλληλη ποιότητα ανοξείδωτου χάλυβα.

_ _

4.2 Το σχήμα προορίζεται μόνο για την απεικόνιση των διαστάσεων και οι λεπτομέρειες σχεδιασμού παραμένουν στη διακριτική ευχέρεια του κατασκευαστή εφ' όσον οι καθορισμένες διαστάσεις διατηρούνται.

η

Πως χρησιμοποιούμε τον γραμμοσύρτη

Χρησιμοποίησα τους γραμμοσύρτες περιστασιακά και μόνον ως βοηθητικό εργαλείο στο ελεύθερο σχέδιο και την εικονογράφηση και ποτέ στο τεχνικό σχέδιο. Ακολουθούσα πάντα κάποιες σταθερές στην χρήση τους και θα τις αναφέρω εδώ! Θα αναφέρω επίσης και τις πηγές που μπορείτε να συμβουλευτείτε και διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο. 

 Τα εργαλεία είναι 

1_μερικοί γραμμοσύρτες διαφόρων μεγεθών, 

2_τα μελανοδοχεία και οι μαύρες ινδικές μελάνες διαφορετικών πυκνοτήτων από διαφορετικές εταιρείες (ανάλογα με το τι ήθελα να επιτύχω)

3_ μερικά σταγονόμετρα <ενσταλάκτες με σφαιρικές κεφαλές>, 4_μαλακά χαρτιά (χαρτομάντιλα, χαρτί κουζίνας),  

5_χαρτιά ακουαρέλας για να δοκιμάζω διάφορα (το πρόχειρο), 6_κάποια βάση κάθετης στήριξης για γραμμοσύρτες 

7_και ένα - δύο γυάλινα βάζα με απιονισμένο νερό για καθαρισμό.

Το συνοδευτικό εξάρτημα είναι ένα μικρό σταγονόμετρο με σφαιρική κεφαλή ή ακόμα πιό βολικό ένα λοξότμητο σωληνάκι όπως αυτό που διαθέτη η Pelikan στο καπάκι που βιδώνει στο βαζάκι με την μαύρη σινική Νο 17, ...

Με αυτό, έβαζα μια ποσότητα μελάνης ανάμεσα στις λεπίδες του ράμφους.

Εάν από απροσεξία κυλούσε μελάνη στο εξωτερικό μέρος των ραμφών, τότε προσεκτικά με την άκρη ενός λεπτού φύλλου χαρτομάντιλου, το σκούπιζα ταμπονάροντας, αφήνοντας βέβαια ανέπαφη την μελάνη ανάμεσα στις λεπίδες.

«(....) soin d'enlever l'encre qui est a l'extérieur des lames, (.....)»

σελ., 226 / PIERRE LAROUSSE «GRAND DICTIONNAIRE UNIVERSEL DU XIXe SIECLE» / TOME QUINZIEME /1866

Grand dictionnaire universel du XIXe siècle - Pierre Larousse - Βιβλία Google


Χρησιμοποιώντας τον χάρακα 

(γραμμοσύρτες, ραπιδογράφοι, ... )

Αν προσέξουμε έναν χάρακα σχεδίου, θα δούμε ότι η μία του πλευρά κάνει σκαλάκι για να μην εφάπτεται στο χαρτί. Από αυτήν την ανασηκωμένη πλευρά θα τραβάμε γραμμές με το rapidograph ή τον γραμμοσύρτη.

Με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να λερώσουμε το χαρτί μας.  

Και πάντοτε προσέχουμε ώστε η μελάνη να είναι μόνον ανάμεσα στις λεπίδες του γραμμ., και όχι πάνω στις εξωτερικές μεριές των λεπίδων.


θ

Συντήρηση και εργασία με τους γραμμοσύρτες

Έχουμε να κάνουμε με το πιο ανθεκτικό εργαλείο σχεδίασης σε σχέση με τα άλλα πενάκια (καλάμια, Quil pen, pen nib, graphos, technical pen). Ανθεκτικό όσον αφορά στον χρόνο χρήσης, τις τριβές, την διάβρωση.

Εδώ θα δούμε κάποιες δυνατότητες, κάποια μειονεκτήματα αλλά και το πως διαχειριζόμαστε όλα αυτά, ανάλογα με τα ήδη των γραμμοσυρτών!

Επισήμανση =>

Όταν αγοράσουμε καινούργιο μεταλλικό γραμμοσύρτη

θα πρέπει να τον πλύνουμε με σαπούνι και νερό, καλό σκούπισμα και στέγνωμα πριν αποθηκευτεί. Με αυτόν τον τρόπο βγάζουμε την τυχόν επικάλυψη του ράμφους με κάποιο λάδι από τον κατασκευαστή, ως μέσο προφύλαξης από την υγρασία και την σκουριά!

καθαρισμός των λεπίδων

Τα πενάκια με ράμφη (γραμμοσύρτες, λιθογραφικά πενάκια, διάφορα πενάκια και πένες εμβάπτισης, από μέταλλο, καλάμια, οστέινα υλικά, κ.,άλ., πρέπει να καθαρίζονται πάντοτε με προσοχή!

Οι κινήσεις μας να είναι αργές και απαλές, έχοντας εστιασμένη την προσοχή μας μόνο σε αυτή την διαδικασία όσο και αν μας φαντάζει βαρετή και ανούσια, αλλά είναι τόσο απαραίτητη και σημαντική.

α) για την συντήρησή τους

β) για να μην τραυματιστούμε (δεν χρειαζόμαστε μια επώδυνη εμπειρία όπως το κάρφωμα των ραμφών στα δάκτυλά μας ή ένα δυσεπούλωτο σχίσιμο, είναι επώδυνο και ανατριχιαστικό).

Όταν ολοκληρώσουμε την δημιουργική εργασία μας πρέπει να καθαρίσουμε το ράμφος του γραμμοσύρτη.

Αν το μελάνι ξεπλυθεί εύκολα χωρίς να αφήσει υπολείμματα τότε δεν μένει παρά να το σκουπίσουμε με ένα μαλακό χαρτί ή ακόμα καλύτερα ένα βαμβακερό πανί. Δεν το αποθηκεύουμε αμέσως σε κλειστό κουτί ή θήκη αλλά το τοποθετούμε σε μια μολυβοθήκη με το ράμφος να κοιτάει πάνω. Αυτό γίνεται γιατί όσο καλά και να σκουπίσουμε τα ράμφη ενδεχομένως μια μικρή ποσότητα υγρασίας θα εγκλωβιστεί στον κοχλία και στην βάση (ένωση με την χειρολαβή). Η σκουριά είναι καταστροφική σε αυτά τα εργαλεία.

Αν έχουμε ξεραμένα υπολύματα και πηχτές μάζες μελάνης που δεν φεύγουν με ένα απλό ξέπλυμα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια διαδικασία.


Το πόσο εύκολα καθαρίζεται ένας γραμμοσύρτης έχει να κάνει και με το είδος του γραμμοσύρτη.

.....................................

γραμμοσύρτες με μία (από τις δύο) αναδυπλούμενη λεπίδα.

 




γραμμοσύρτης KERN /αριθμ., προ., 1028 σελ., καταλ., 6

βλ., Kern AARAU , CATALOGUE Z 105 // κατάλογος μάλλον του 1930 (;)

KERN Z 105 Catalogue 1930 : Planimetrica : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive


 

Ρυθμιστικές δυνατότητες των γραμμοσυρτών

Ένα παράδειγμα από έναν κορυφαίο κατασκευαστή στα εργαλεία σχεδίου.

 Εδώ (KERN _1036) ένας γραμμοσύρτης με μηχανισμό επαναφοράς στην ρύθμιση του κοχλία _μετά τον αναγκαίο ενδιάμεσο καθαρισμό από πηγμένες μελάνες, ενώ εργαζόμαστε ακόμα σε ένα σχέδιο και πρέπει να συνεχίσουμε και μετά στα ίδια πάχη γραμμών_ ώστε να έχουμε και πάλι το ακριβές πάχος γραμμής που έχουμε επιλέξει εξαρχής.

Αυτή η ανακρίβεια στην ρύθμιση των παχών είναι ένα από τα μειονεκτήματα των γραμμοσυρτών γι' αυτό και μια τέτοια ευρεσιτεχνία ήταν τόσο σημαντική!

H. Kern => Ruling-Pen. Patent No. US 804011. United States Patent Office (1905)

US804011A - Ruling-pen. - Google Patents

(.....) «This invention relates to ruling-pens as used by draft'smen; and the object is to prov vide means whereby the leaves of the pen may be quickly and easily separated for cleaning and the like and then restored instantly and accurately to the former opera tive relation to produce a line of the same width.» (.....)

 κωδ., προιόντ., 1036 με τρεις κεφαλές διαφορετικών μεγεθών και μαύρη χειρολαβή αλουμινίου // από κατάλογο της KERN / σελ., 6

βλ., Kern AARAU , CATALOGUE Z 105 // κατάλογος μάλλον του 1930 (;)

KERN Z 105 Catalogue 1930 : Planimetrica : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

_ _ _

Επίσης μπορούμε να δούμε και μια άλλη παρόμοια λειτουργία μαζί με περιγραφή από τον κατασκευαστή του σε έναν από τους καλύτερους εταιρικούς καταλόγους που μπορεί να βρεθούν καθώς δεν έχουμε μόνον εικονογραφική έκθεση των προϊόντων με την συνήθη στοιχειώδη περιγραφή. => 

βλ., Catalogue of Keuffel and Esser Co 34 Edition 1913

Catalogue of Keuffel & Esser Co. : 34 Edition : 1913 : Keuffel & Esser Co. : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive


PATENT PARAGON Drawing Pens.

σελ., καταλ., 58, (σελ., pdf , 69)

σελ., καταλ., 76

σελ., καταλ., 119


Τι πρέπει να κάνουμε στο τέλος της εργασείας μας: 

αν ο γραμμοσύρτης μας είναι ο «συνήθης απλός» με δύο «σταθερές» λεπίδες και μια βίδα ρυθμιστικής σύσφιξης!

1_Πρώτα θα πρέπει να ξεβιδώσουμε τελείως και να αφαιρέσουμε τον ρυθμιστικό κοχλία, δηλαδή την βίδα και το παξιμάδι. Αυτά τα δύο καλό είναι να τα εναποθέσουμε σε ένα μικρό τασάκι ή καπάκι.

Εάν παραπέσουν και χαθούν ο γραμμοσύρτης καθίσταται άχρηστος.

2_Με ένα μαλακό βρεγμένο σε νερό σφουγγαράκι (μικρό κομμάτι όχι μεγαλύτερο από ένα σπιρτόκουτο) και στην ανάγκη αν έχουμε δυσκολία από παλιά κατάλοιπα προσθέτουμε και κρεμώδες σαπούνι. 3_Καθαρίζουμε πάντα με υπομονή τα υπολείμματα μελάνης και για την προστασία του γραμμοσ., αλλά και της δική μας προστασίας καθώς μπορούμε να τραυματιστούμε από τις λεπίδες του.

4_καλό ξέβγαλμα, σκούπισμα και όρθια τοποθέτηση για αρκετή ώρα ώστε να κυλίσει και να εξατμιστεί κάθε ίχνος υγρασίας.

5_Μετά το 4° στάδιο_ μπορούμε να αποθηκεύσουμε τον γραμμοσύρτη σε κλειστό κουτί (θήκη).


Ακόνισμα των λεπίδων.

Από τον 16ο αι., (όπου είχαμε «γραμμοσύρτες» με δύο λεπίδες και έναν απλό μηχανισμό σύσφιξης / δακτυλίδι) έως τις αρχές του 20ου αιώνα, τα κυρίαρχα μέσα τεχνικής σχεδίασης σε χαρτί είναι οι γραμμοσύρτες και κάποια βοηθητικά πενάκια.

Οπότε έχουμε μεγάλη και παρατεταμένη επίπονη χρήση τους, άρα και δημιουργία προβλημάτων σε βάθος χρόνου.

Αυτό οδηγούσε σε

1_«στόμωση» ή πλάτεμα της μύτης

και

2_οι ασύμμετρες μικροαλλαγές των διαστάσεων των μεταλλικών ραμφών από το «φάγωμα» με την πολύχρονη τριβή πάνω στο χαρτί. Έτσι οι γραμμές έπαυαν να είναι ομοιόμορφες σε πάχος ή να έχουμε στην χειρότερη περίπτωση «κυματώδεις ή με γρέζια» γραμμές και άσχημα τελειώματα.

Η αλλοίωση ή το «φάγωμα» του μετάλλου γινόταν συνήθως ανισομερώς αφού μια μικρή έστω και ελάχιστη κλήση του γραμμοσύρτη κατά την χάραξη γραμμών είναι αναπόφευκτη.

Για την διόρθωση του προβλήματος (μέχρι την οριστική αχρήστευση του εργαλείου μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα) δίνονται κάποιες οδηγίες, όπως στο βιβλίο που παραθέτω ...

βλ., σελ., ...

Thomas E. French A Manual Of Engineering Drawing For Students And Draftsmen1941 //

A Manual Of Engineering Drawing For Students And Draftsmen : Thomas E. French : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

3_Αν ο γραμμοσύρτης μας χρησιμοποιείτε περιστασιακά ως βοηθητικό και μόνον εργαλείο τότε δεν θα χρειαστεί ποτέ να καταφύγουμε σε αυτήν την διαδικασία!

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί δεν θέλουμε να αλλάξουμε τις διαστάσεις του γραμμοσύρτη μας, αλλά να τον διατηρούμε όσο γίνεται στις διαστάσεις που του έδωσε ο κατασκευαστή του!


Σκουριά στα ράμφη του γραμμοσύρτη.

βλ., William Ford Stanley “A DESCRIPTIVE TREATISE ON MATHEMATICAL DRAWING INSTRUMENTS ..”/ fifth edition / 1878 // σελ., βιβλ., 9

https://archive.org/details/descriptivetreat00stanrich

(…...) but pens will retain their working condition for a considerable time if they be kept perfectly clean. The light coating of rust which occasionally accumulates between the nibs may be easily removed by folding a narrow piece of No. 0 glass paper, and drawing it between the nibs until they appear bright ; this should be done without touching the extreme points. It will also be found to keep the pen in good working order. (…....)

_ _

Μεγάλη προσοχή στην χρήση γυαλόχαρτου και η όποια αναγκαία τριβή να γίνεται χωρίς πίεση!

Για την συντήρηση ενός γραμμοσύρτη μπορούμε να δούμε και εδώ:

ILLUSTRATOR DRAFTSMAN 3 & 2 / Published by => Naval Training Support Command / U S COVERMENT PRINTING OFFICE / WASHINGTON D.C. / 1972

Illustrator Draftsman 3 & 2 - United States. Bureau of Naval Personnel - Βιβλία Google


ι

Αγορά

Σήμερα, η άλλοτε μεγάλη ποικιλία αυτών των πενών όσον αφορά το γραμμικό τεχνικό σχέδιο, είναι δυσεύρετη και μόνον σε μεταπωλητές που απευθύνονται σε συλλέκτες μπορούν να βρεθούν είτε μεμονωμένα κομμάτια είτε κασετίνες των πολλών κομματιών, συχνά με κάποια από αυτά να λείπουν ή να είναι ελαττωματικά. Σε κάθε περίπτωση μπορούν να βρεθούν ακόμα γραμμοσύρτες που να είναι λειτουργικοί!

Πολλές από τις παλαιές και ονομαστές εταιρίες του χώρου, είτε έχουν κλείσει είτε έχουν απορροφηθεί από άλλες εταιρείες έχοντας στραφεί στην παραγωγή άλλων μέσων ..., είτε έχουν ελαχιστοποιήσει την ποικιλία και τους τύπους των εργαλείων, των οργάνων και των μηχανών που παρήγαγαν (βλ., Rotring, και όχι μόνον).

Υπάρχουν όμως και κατασκευαστές που ακόμη παράγουν κάποιους γραμμοσύρτες.

Μία από τις εταιρείες με όργανα εξαιρετικής ποιότητας είναι η HAFF

haff.com  => Drawing Pens | Gebr. Haff GmbH Pfronten

 



 

 

 

 

 

 

Σήμερα μας παρέχει ακόμα τρεις γραμμοσύρτες και ένα σετ εργαλείων.

Η HAFF ήταν μια από τις λίγες εταιρίες που και στους καταλόγους της και πάνω στις συσκευασίες έδινε σχεδόν πάντοτε (και συνεχίζει ακόμα) τις διαστάσεις παχών της γραμμής (line width) που μπορούσε να χαράξει ο εκάστοτε γραμμοσύρτης ρυθμιζόμενος με τον ρυθμιστικό κοχλία σε _mm

πχ., στον γραμμοσύρτη για βαριές γραμμές (που δεν κατασκευάζει πλέων, ..απ' όσο γνωρίζω) με τον σειρ., Αρ., => No. 490 τα πάχη γραμμών που έδινε ήταν από _ έως => line width 0,25mm – 1,20mm

Οι τρεις γραμμοσύρτες, που κατασκευάζει ακόμα, είναι:

 

No 133AK

Pen for thin lines
hardened steel, nickel-plated
line width 0,05 – 0,35 mm
deviating from the picture is
handle in white

_ _ _

No. 228

Pen with
opens for cleaning
stainless steel
hardened
line width
0,1 – 0,8 mm


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_ _ _

No. 629  

Pen
steel hardened,
stainless, bright polished
line width
0,2 – 0,8 mm

_ _ _  _ 

επίσεις δίνει ακόμα ένα σετ (βέβαια με πολύ υψηλό κόστος)

Drawing Instrument set PS 18

Compasses | Gebr. Haff GmbH Pfronten

 


 

 

 

 

 

 

 

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Άλλοι κατασκευαστές έχουν σαφή προσανατολισμό κυρίως στην καλλιγραφία, το γράμμα και την εικονογράφηση (κόμικ, ...).

Μπορούμε να δούμε κάποιες επιλογές πάντοτε μέσα από το διαδίκτυο...

πχ.,

writing tool, drawing pen, ruling pen, calligraphic nib, expressive kalligraphie.com - online-shop - calligraphy, drawing instrument,

.......................




κ


www & πηγές

γραμμοσύρτες (Ruling pen)

2 Α'_γραμμοσύρτες (ruling pens)

2 Β'_γραμμοσύρτες (ruling pens)


Edinburgh encyclopaedia vol. VIII / 1830 / (σελ., 121 -122)

Edinburgh encyclopaedia : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

_ _

Thomas E. French A Manual Of Engineering Drawing For Students And Draftsmen” / 1941

A Manual Of Engineering Drawing For Students And Draftsmen : Thomas E. French : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

_ _

William Ford Stanley “A DESCRIPTIVE TREATISE ON MATHEMATICAL DRAWING INSTRUMENTS …” / fifth edition / 1878

https://archive.org/details/descriptivetreat00stanrich

_ _

ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΜΟΣ Α΄/ Μ. Δ. Καλλικούρδη / πράσινη σειρά – Βιβλιοθήκη του Τεχνίτη/ (1957 – 1975) εκδ. ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=resource&cresrc=2293&cnode=409

_ _

ILLUSTRATOR DRAFTSMAN 3 & 2/ Published by => Naval Training Support Command / U S COVERMENT PRINTING OFFICE / WASHINGTON D.C. / 1972

=> σελ., 57 - …

Illustrator Draftsman 3 & 2 - United States. Bureau of Naval Personnel - Βιβλία Google

_ _

Mathematical Instruments / A private collection / Drawing Pens > Rulling & technical pens

http://www.mathsinstruments.me.uk/page33.html

Early Sets Gallery

Early Sets

_ _

Ruling pen

http://www.comic-tools.com/2009/03/this-week-what-is-this-thing-and-what.html

_ _

Theodore Alteneder «Points about Drawing Instruments» / 1889

Points about drawing instruments : Alteneder, Theodore. [from old catalog] : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

_ _

Theodore Alteneder & Sons «DRAWING INSTRUMENTS» / 1892 Catalogue and Price =List of DRAWING INSTRUMENTS PROTRACTORS, SCALES, ETC

_ _

Charles L. Adams «Mechanical drawing technique and working methods, for technical students» / first edition / BOSTON … 1905

Mechanical drawing; technique and working methods, for technical students : Adams, Charles L. (Charles Laban), 1856-1914 : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

_ _

James W Queen & CO «Mathematical Instruments and Materials for Drawing, Surveying, and Civil Engineering» / 1883

Priced and Illustrated Catalogue of Mathematical Instruments and Materials for Drawing, Surveying, and Civil Engineering : James W. Queen & Co. : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

_ _

Frederick Thomas Hodgson “Builders' Architectural Drawing , SELF-TAUGHT” / 1903  

https://archive.org/details/buildersarchitec00byuhodg/page/34/mode/2up

_ _

IS 3211 (1991): Engineers' Drawing Instruments, Pen Points

[PGD 22: Educational Instruments and Equipment]

_ _

IS 2629 (1985) (Reaffirmed 1994)

Indian Standard / RECOMMENDED PRACTICE FOR HOT-DIP GALVANIZING OF IRON AND STEEL (First Revision) Third Reprint AUGUST 1997 // © Coryright 1986

_ _

Bureau of Indian Standards

Internet Archive Search: creator:"Bureau of Indian Standards"

_ _

Bureau of Indian Standards (BIS)

IS 5737: Engineers Drawing Instruments, Curve Pens (1970)

IS 5737: Engineers Drawing Instruments, Curve Pens : Bureau of Indian Standards : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

_ _

F. WEBER CO. // Established 1854 « ARTIST & DRAWING MATERIALS» volum 500 / illustrated CATALOGUE / 1923

_ _

F. WEBER CO. / ARTIST MATERIALS / 1888 /

_ _

Catalogue of Eugene Dietzgen Co. - Eleventh Edition (1921) by Eugene Dietzgen Co.

Catalogue of Eugene Dietzgen Co. : Eleventh Edition : Eugene Dietzgen Co. : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

_ _

Catalogue & price list of Eugene Dietzgen Co. : manufacturers & importers of drawing materials & surveying instruments

Catalogue & price list of Eugene Dietzgen Co. : manufacturers & importers of drawing materials & surveying instruments : Eugene Dietzgen Co : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

_ _

CATALOGUE of KEUFFEL & ESSER Co. /34. EDITION / 1913

Catalogue of Keuffel & Esser Co. : 34 Edition : 1913 : Keuffel & Esser Co. : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

_ _

CATALOGUE of KEUFFEL & ESSER Co. /36. EDITION / 1921

_ _

Illustrator Draftsman 3 & 2 / Naval Training Support Command, 1972

=> Ruling Pens σελ.,βιβλ., 57 -... /σελ., pdf 66 -...

Illustrator Draftsman 3 & 2 - United States. Bureau of Naval Personnel - Βιβλία Google

_ _

H. Kern => Ruling-Pen. Patent No. US 804011. United States Patent Office (1905)

US804011A - Ruling-pen. - Google Patents

_ _

Kern & Co. Ltd. Aarau (1819 -1991)

Milestones of Kern & Co. AG

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_ _

Mathematical Instruments , A private collection

Kern, Aarau

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 _ _

KERN Z 105 Catalogue _1930

KERN Z 105 Catalogue 1930 : Planimetrica : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

_ _

F. C. HASTINGS & Co. / 1885 / ARTISTS' MATERIALS, ...

_ _

US200588 patent / Drawing - Pen

R. L. Walter / Patented _Feb. 19 / 1878

_ _

US448450A

US448450A - Drawing-pen - Google Patents

_ _

Self feeding drawing pen

US460393A

US460393A - Self feeding drawing pen - Google Patents

_ _

Ellipsographs

Ellipsographs | National Museum of American History

_ _

Π. Χ. Δορμπαράκη «ΕΠΙΤΟΜΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ» Ετυμολ., Ερμην., // 5η έκδοση , 1989/ εκδ., Ι.Λ.ΚΟΛΛΑΡΟΥ & ΣΙΑΣ Α.Ε.

_ _

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ «ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ»

_ _

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ

_ _

William Stanley (inventor)

William Stanley (inventor) - Wikipedia

William ford stanley - Google Patents



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1_ Γ. Δ. Μπαμπινιώτης «Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας» / σελ., 445 / γραμμογράφος .... ΣΥΝ., γραμμοσύρτης [ΕΤΥΜ. Απόδ., στην Ελλην. ξέν. όρου, πβ. γαλλ. tire-ligne. / Η λέξη μαρτυρείται από το 1871]

Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων ... - Γέωργιος Δ Μπαμπινίωτης - Βιβλία Google

_ _ _

tire-ligne

tire-ligne - Βικιλεξικό

_ _ _

tire-ligne - Αναζήτηση Google

_ _ _

Tire-ligne

Tire-ligne

_ _ _

Αντωνίου Ηπίτη «Λεξικόν ελληνογαλλικόν & γαλλοελληνικόν, ... »//εν Αθήναις 1908 / ... σελ., 824 βιβλ., και pdf / 

Γραμμοσύρτης, ου, ό' και γραμμογράφος, tire-ligne, ..κοινώς το τιρλίνι, μικρόν τι εργαλείον δι' ου σύρουσι γραμμάς διαφόρου πάχους κατά τας σχεδιάσεις

(;) => γιγλυμωτός. Tire-ligne a charniere

(;) => φέρων επικεντρίδα, tire-ligne avec piquoire.

_ _ _

Pierre Larousse «Grand dictionnaire universel du XIXe siècle» /Σελ., 226

Grand dictionnaire universel du XIXe siècle - Pierre Larousse - Βιβλία Google

_ _ _

βλ., => (.....) είχα την τύχη, όταν σπούδαζα Αρχιτεκτονική, να σχεδιάζω τις σπουδαστικές μου εργασίες μ' έναν παμπάλαιο γραμμοσύρτη που μου εδώρισε μία θεία μου (.......)

Archeion Euvoikōn meletōn - Βιβλία Google

Archeion Euvoikōn meletōn, Τόμος 28

Hetaireia Euvoikōn Spoudōn, 1989

_ _ _

Friedrich Poppl (1923-1982), les calligraphes contemporains utilisaient le tire-ligne en le tenant presque parallèlement au support, de façon à obtenir des traits nets d'un côté et comme déchirés de l'autre, pour des travaux hautement expressifs. Malheureusement, l'informatique a tué cet accessoire du dessin industriel, que personne au monde ne fabrique plus, pour l'instant.

 


 

_ _ _

Tire-lignes

_ _ _

About the Ruling pen

About the Ruling pen - Handwritmic

_ _ _

What is this thing, and what do I do with it?

comic tools

_ _ _

TIRE-LIGNE s. m. Petit instrument de métal, terminé par une pincette de fer,qua l'on resserre p us ou moins au moyen d'une vis, et qui sert à tirer des lignes. (4 P1. ‘ms LIGNES. Fam. Architecte qui n'a d'autre talent que de tracer des lignes correctes, qui en tout à fait dépourvu d'invention.

_ _ _

Essential Vermeer Glossary of Art-Related Terms
<J - P>

Glossary of Art Terms, J - P

Line & Contour

Line is essentially a convention because it is generally believed that lines do not exist in reality. Lines must be thought of as boundaries between different tone values, the edges of adjoining areas of light and dark or darker tones. Line is the most basic art and design element, the foundation that other elements are built on. Line was used by the ancient cave painters, and it is used in children's art. Theoretically, it is a one-dimensional element measured only in length—an abstract concept that is more perceived than actually viewed.

_ _ _

Το "Line" είναι ουσιαστικά μια σύμβαση επειδή πιστεύεται γενικά ότι οι γραμμές δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Οι γραμμές πρέπει να θεωρούνται ως όρια μεταξύ διαφορετικών τιμών τόνου, των άκρων γειτονικών περιοχών φωτός και σκοτεινούς ή σκοτεινότερους τόνους.
Το Line είναι το πιο βασικό στοιχείο τέχνης και σχεδιασμού, το θεμέλιο στο οποίο βασίζονται άλλα στοιχεία. Το Line χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους ζωγράφους των σπηλαίων και χρησιμοποιείται στην παιδική τέχνη. Θεωρητικά, είναι ένα μονοδιάστατο στοιχείο που μετράται μόνο σε μήκος - μια αφηρημένη έννοια που γίνεται πιο αντιληπτή από ό,τι στην πραγματικότητα φαίνεται. 

 

 

                         _ . _ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου